Историята на сладоледа
Историята на сладоледа започва преди повече от 5000 години в Китай. Първите сведения за този освежаващ десерт
идват от китайските императори, които смесвали сняг и лед от планините с плодове като портокали, лимони и нар. Те добавяли също мед и вино, за да създадат уникални рецепти. Тези рецепти били строго пазени тайна, която станала известна едва през XI век, благодарение на каноническия сборник „Ши-кинг“.
Китайците научили арабските търговци да използват плодови сиропи и сняг за приготвяне на десерт. Арабите от своя страна разпространили тези рецепти сред венецианците и римляните, като така положили основите на историята на сладоледа в Европа.
Сладоледът в древния свят
През IV век пр.н.е., по времето на Александър Македонски, при обсада на градове със сняг от планините, войниците приготвяли десерт с ягоди, вода, мед и мляко. За да запазят снега, роби организирали щафетни игри, докато доставяли лед до готвачите.
През 62 г. сл. Хр. римският император Нерон изпращал роби да събират сняг, който смесвали с плодове и мед. Той дори заповядал да бъдат изградени специални студени стаи под двореца, за да се съхранява снегът.
Сладоледът в Европа
Европейците се запознали със сладоледа през XIII век, благодарение на Марко Поло. Той донесъл рецепти от Китай
в Италия, които му били подарени от монголски хан. Тези рецепти наподобявали шербет и бързо станали популярни сред италианските аристократи. През XVII век, благодарение на Франческо Прокопио, сладоледът започнал да се предлага в Париж в кафенето „Прокоп“, посещавано от известни личности като Волтер, Русо и Наполеон.
През 1676 г. парижки сладкари създали първата корпорация за производство на сладолед. В края на XVIII век сладоледът вече бил широко разпространен в Европа, благодарение на публикувани рецепти в готварски книги.
Златният век на сладоледа
XVII век се счита за златния век на сладоледа, когато десертът добива популярност в цяла Европа. Във Франция Хенрих III и Мария Медичи разпространили рецептите за замразено мляко и добавили нови вкусове като шоколад и ягоди. В Англия сладоледът се появил на кралския двор, благодарение на френски готвач, който го приготвял за Чарлз I.
Скоро сладоледът станал достъпен и за заможните търговци, които популяризирали десерта извън кралските среди.
Любопитни факти за сладоледа
-
Първите рецепти за сладолед включвали сняг, мед и плодове.
-
Марко Поло пренесъл рецептите за сладолед от Китай в Европа.
-
Италианският сладолед „джелато“ е емблематичен за Европа.
-
Франческо Прокопио отворил първото кафе-сладолед в Париж през 1686 г.
Историята на сладоледа в Америка
Историята на сладоледа в Америка започва през XVIII век, когато английски преселници пренасят рецептите отвъд океана. През 1774 г. доставчикът на хранителни стоки Филип Лензи обявява в нюйоркските вестници, че носи от Лондон редки сладости, включително сладолед.
През 1834 г. американецът Джон Перкин патентова компресорен апарат, който подобрява производството на сладолед. Десет години по-късно англичанинът Томас Мастерс изобретява машина за замразяване и разбиване на сладолед. Тази машина включва калаена кана с въртящи се шпаклички, обградена със смеси от лед и сол за охлаждане.
През XIX век в Париж, по времето на Наполеон III, започва производството на сладолед с каймак и плодове. В Италия се появява сладоледено асорти – смес от плодове, орехи, ликьори и парченца бисквити. В Австрия създават кафе със сладолед, а нови вкусове като шоколадов сладолед с бадеми и ликьор стават популярни по цяла Европа.
През 1919 г. американецът Нелсън създава първия сладолед, глазиран с шоколад, наречен „Ескимо пай“. Това екипирано сладко изкушение става хит и се разпространява масово.
Днес сладоледът е световен феномен, произвеждан в почти всички страни. За официален рожден ден на сладоледа се смята 10 юни 1786 г., когато в Америка той за първи път е предложен за масова продажба.
10 малко известни факта за сладоледа
-
Историята на сладоледа започва в древен Китай. Управниците създавали ями за съхранение на лед, който ароматизирали с плодове, мед и розова вода. Римските императори, от своя страна, използвали бързи бегачи, за да им доставят лед от Апенините.
-
Първата ледена близалка е патентована в САЩ през 1923 г. Тя е изобретена от Франк Еперсън, който случайно замразил лимонада с лъжица в нея още през 1905 г.
-
Пухкавият сладолед, популярен през 70-те и 80-те години, в началото съдържал сурови яйца, което водело до здравословни проблеми. Днес яйцата са заменени с пастьоризирани заместители.
-
През XIX век италиански емигранти продавали сладолед директно от домовете си или от микробуси – първите салони за сладолед.
-
В САЩ има официален ден на сладоледа – 23 юли, който се отбелязва с различни събития и дегустации.
-
Нанси Джонсън изобретява ръчната машина за сладолед през 1843 г., която използвала манивела за замразяване и разбиване на сместа.
-
Якоб Фусел от Балтимор създава първата фабрика за промишлено производство на сладолед на 15 юни 1851 г. в Пенсилвания.
-
Произходът на първата сладоледена фунийка е неизвестен. Итало Марчиони създава колекция от фунийки през 1896 г., а Антонио Валвона патентова машина за вафлени фунийки през 1902 г.
-
Бившият премиер на Великобритания Маргарет Тачър е била част от екип, който разработил нови методи за съхранение на сладолед и създал първия замразен сладолед.
-
В скандинавските страни като Финландия, Швеция и Норвегия се консумират над 12 литра сладолед годишно на човек. За сравнение, в Италия консумацията е около 5,5 литра на човек.
Любопитни факти за сладоледа
-
Първата ледена близалка е създадена случайно през 1905 г.
-
Нанси Джонсън изобретява машината за сладолед през 1843 г.
-
Скандинавските страни са водещи в потреблението на сладолед на човек.